Как да изберем правилните консумативи за роботизирано заваряване

Какво трябва да знаете, за да подобрите производителността и да намалите разходите

Когато инвестирате в автоматизация, целта е да постигнете производителност и подобрения в качеството, които отличават вашата заваръчна операция от конкуренцията и спомагат за увеличаване на крайния резултат. За да постигнете успех с автоматизирана система за заваряване обаче, трябва да се уверите, че детайлите, които заварявате, са последователни и повторяеми, да потвърдите, че вашата заваръчна операция има добър работен процес и да имате правилно обучени заваръчни оператори, които да наблюдават системата. Нуждаете се и от подходящото оборудване за работата.

В допълнение към работата с надежден интегратор, за да изберете и внедрите робота, вие също трябва да се погрижите да изберете правилната заваръчна горелка за роботизирано MIG/TIG заваряване и консумативи — контактни дюзи, газови дюзи, изолатори и телеподаващи ролки — според приложението. По-специално консумативите са лесно пренебрегвана част от роботизираната заваръчна система, но те могат да имат измеримо въздействие върху времето на престой и ежедневните разходи. Обмислете това детайлно, за да получите най-доброто представяне от тези компоненти.

Съотношението контактен връх – газова дюза за автоматизирана заваръчна система варира в зависимост от приложението, но все пак оказва влияние върху производителността и качеството на заваряване, които постигате. Приложения, които имат сложни съединения или инструменти, често изискват изтегляне на контактната дюза по-напред от газовата дюза. Тази връзка осигурява по-голям достъп до по-сложни съединения и може да ви помогне да се приспособите по-добре за сложни задачи. Трябва да имате предвид, че това съотношение прави върхът на контактната дюза по-податлив на натрупване на пръски и може да съкрати живота и, тъй като е по-изложена на топлината на дъгата. Прилагането на защитни покрития против пръски може да осигури известна защита срещу подобни ситуации, но все пак трябва редовно да наблюдавате контактните дюзи за признаци на износване. Помнете, превантивната поддръжка е по-добър вариант, от престоя за разрешаване на проблеми. Сменяйте консумативите, преди да възникнат проблеми.

Използването на подсилени медни контактни дюзи е добър вариант за надеждна работа в много заваръчни приложения. Контактните дюзи със закалена вложка са идеални за процеси, използващи импулсно заваряване, тъй като са устойчиви на износване от тежките форми на вълните и издържат 10 пъти по-дълго от медните или хром-циркониевите дюзи.

Проверявайте контактните дюзи, дюзодържачите и газовите дюзи, да са добре стегнати, защото това също може да има измеримо въздействие върху ефективността на заваряването. Здраво затегнатите връзки спомагат за осигуряване на надеждна електрическа проводимост и минимизиране на топлината, което от своя страна осигурява по-постоянно качество на заваряване и помага консумативите да издържат по-дълго.

Влиянието на заваръчните телове върху избора на контактна дюза

Заваръчните телове, които използвате, могат да повлияят на ефективността на контактните дюзи и също така могат да повлияят на размера, който трябва да използвате. По-големите опаковки с телове – 500 до 1000 кг, обикновено се използват за автоматизираните системи за заваряване, за да се сведе до минимум смяната на тел. Обаче, телта в тези Биг Пакове обикновено има по-малко деформации от телта, която е опакована на по-малки ролки. В резултат на това, тя често преминава през контактната повърхност на дюзата относително права, като прави малък или почти никакъв контакт.

Ефектът е двоен: първо, намлява електрическата проводимост, необходима за създаване на добра дъга и здрав заваръчен шев; и второ, това може да доведе до контакт преди контактната дюза, като по този начин се създава обратно изгаряне и телта залепва за контактната повърхност. Това условие автоматично създава престой за смяна на контактната дюза. Като решение може да се помисли за намаляване на размерите на контактните дюзи, особено ако използвате плътен тел. Например, контактните дюзи с маркировка 1 мм варират в размера от 1.05 мм до 1.15 мм. Консултирайте се с доверен роботизиран интегратор или дистрибутор на заваръчни консумативи, ако използвате тръбни телове с метална сърцевина, тъй като намаляването не винаги е осъществимо поради тяхната тръбна конструкция.

Трябва също така да имате предвид влиянието, което телта която използвате, оказва върху дълготрайността на контактната дюза. Например плътните телове без медно покритие са склонни да износват контактните дюзи и ролките по-бързо от тези с медно покритие. Медното покритие върху телта действа като смазка за подобряване на телеподаването и често може да удължи живота на консумативите. Може да си струва да се вземат предвид по-високите първоначални разходи за тези телове, в сравнение с увеличените разходи за закупуване на повече контактни дюзи при използване на тел без медно покритие, както и времето за престой за смяната им.

Какъв е вашият начин на заваряване?

Автоматизираните системи за заваряване изискват консумативи, които могат да издържат на по-дълги периоди на заваряване, при по-високи стойности на тока и по екстремно топлинно натоварване, отколкото при полуавтоматичното приложение. Специфичният начин на прехвърляне на метала към заваръчната вана за (GMAW) или (MIG) заваряване, също може да повлияе на типа консумативи, от които се нуждаете. Например при режим с импулсно заваряване, при които захранващият източник „пулсира“ между ниски фонови токове и високи пикове, е особено суров за консумативите, поради по-високите нива на топлина, които процесът генерира. Те са склонни да причинят по-бързо износване на контактната повърхност и следователно изискват по-честа смяна.

Ако използвате такъв режим на заваряване, трябва внимателно да наблюдавате износването на контактната дюза, за да можете да определите колко често трябва да ги сменяте. Смяната на тези консумативи, преди да са настъпили проблеми, може да помогне за предотвратяване на загуба на електрическа проводимост, изгаряния или прекомерно натрупване на пръски, последното от които има тенденция да се случва, когато контактната повърхност стане твърде гореща и материала на консуматива омекне. Използвайте рутинните паузи в производството за смяна на контактната дюза, за да избегнете нерегламентираните престои.

Избор на правилния консуматив… и поддръжката му

Обикновено заваръчните горелки на роботизираната заваръчна система определят вида на газовата дюза, която ще трябва да използвате. Тесни-прави или конични дюзи са често срещан избор, тъй като те са по-тесни от стандартните дюзи и могат да осигурят по-добър достъп около приспособленията или в сложните съединения. Все пак, винаги вземайте предвид работния цикъл и силата на тока за вашето приложение, когато решавате коя дюза да използвате. Колкото по-стеснена е една дюза, обикновено толкова по-тънка е тя и толкова по-малко способна е да издържи на по-висок ток или приложения с по-дълъг работен цикъл. Ако вашата автоматизирана система заварява при по-високи нива на тока (300 ампера или повече) и през повечето време дъгата е включена, може да е добра идея да изберете вариант за тежко натоварване. Те имат по-дебели стени и изолационни свойства и са по-способни да издържат на топлина. Дюзите, съставени от мед, също са добър вариант, както и тези с високотемпературни изолатори от фибростъкло. Консултирайте се с вашия интегратор или дистрибутор на консумативи, за да направите правилния избор. Не забравяйте, че трябва да изберете такава дюза, която осигурява достъп до съединението, но която не е толкова тясна (особено при върха), че да компрометира защитата с газ или ненужно да се скъси живота и.

Станцията за почистване на дюзи, служи да почиства дюзите на заваръчната горелка от пръски и отстранява пръските в газовата дюза, които се натрупват по време на процеса на заваряване. Също така помага за удължаване на живота на контактните и газовите дюзи. Тези станции могат също да бъдат оборудвани с пръскачка, която нанася филм от течност против пръски на водна или маслена основа Тя предпазва контактната и газовата дюза от пръски, след като са били почистени. Станцията трябва да бъде поставена близо до вашия робот, така че да е лесно достъпна. Освен това трябва да програмирате своя робот да я използва между циклите — по време на зареждане на детайли или смяна на приспособленията — за да не прекъсва заваръчната операция. На почистващата станция и отнема само няколко секунди, за да завърши работата си.

Други съображения

Като общо правило, най-добре е да изберете консумативи, които са добре обработени и имат гладки, кръгли повърхности, тъй като те са по-малко податливи на събиране на пръски и са склонни да издържат по-дълго. Също така е важно да използвате консумативи за най-тежките натоварвания за вашето приложение и които все пак ще ви позволят необходимия достъп. Това може да помогне за удължаване на живота им.

Имайте предвид, че трябва да обърнете внимание и на избора на газовата и контактната дюза, които използвате в заваръчната MIG горелка. Консумативите трябва да са съвместими, за да се осигури сигурна връзка, така че да получите най-добра проводимост. Освен това винаги подрязвайте и монтирайте телеводещите спирали според препоръките на производителя, като използвате измервателен инструмент, за да определите подходящата дължина. Твърде къса или твърде дълга спирала може да причини проблеми с подаването на тел, което изисква престой за отстраняване.

Както при всяка част от роботизираната заваръчна система, целта е да поддържате вашите консумативи в работно състояние, така че да прекарвате повече време в извличане на ползите от процеса и по-малко време за отстраняване на проблеми.


Ако имате нужда от допълнителна помощ, вижте моите услуги или се свържете с мен

0 0 Гласове
Рейтинг на статията
0 оставени коментара
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари