Мислите за роботизация на вашите заваръчни процеси?


Подходяща ли е роботизацията за моето производство?

Разгледайте тези четири въпроса и научете повече за опциите на роботизираните системи за производство.

Избор на роботизирана система за заваряване

Инвестирането в роботизирано заваряване за първи път може да изглежда обезсърчително. Как да разберете дали роботизацията в процеса на заваряване е подходяща за вашето производство и как да изберете кой тип роботизирана система отговаря най-добре на вашите нужди?

Правилното определяне е важно за оптимизиране на роботизираната система. Често се свежда до това колко сложни са детайлите и колко манипулации са необходими.

Предимства на роботизираното заваряване

Роботизираната система за заваряване може да ви помогне да подобрите ефективността, да намалите брака и да генерирате по-висококачествени заваръчни шевове. Общо правило е, че оптимизираната роботизирана система за заваряване може да доведе до подобрение три към едно в сравнение с ръчното заваряване.

Освен това все повече компании се обръщат към роботизираното заваряване като отговор на недостига на квалифицирана работна ръка в индустрията.

Въпроси, които трябва да си зададете, преди да внедрите роботизирано заваряване

За производители, които сега започват да разглеждат вариантите за роботизирано заваряване, се предлагат много възможности. Фокусирането върху отговорите на няколко ключови въпроса може да ви помогне при избора на правилната система.

Започнете с тези четири въпроса:

      1. Какъв тип детайли произвеждам?

Прости и повторяеми детайли — големия обем и ниската сложност на детайлите са много подходящи за роботизиране на заваръчните процеси. Големите и сложни изделия често са по-трудни в това отношение. Работата с интегратор на такива системи или търговец, който ги предлага може да ви помогне да определите кои опции са най-добри за вашите специфични производствени нужди.

       2. Как изглеждат моите процеси нагоре по веригата?

Повтарящият се производствен процес нагоре по веригата е от решаващо значение за успеха в роботизацията. Подготовката и монтажът на детайлите трябва да бъдат почти еднакви, за да може роботът да произвежда качествени заваръчни шевове всеки път. Въпреки че роботите могат да се адаптират към напасване на детайлите или несъответствие при заваряване, това може да изисква по-скъпо оборудване и да усложни процеса. Това прави от ключово значение зареждането на повтарящи се детайли във фиксатора, за да се постигне производство на качествени изделия. Ефективността нагоре по веригата също е важна, тъй като може да се наложи тези процеси да се ускорят, за да наваксат производителността на робота.

      3. Какви резултати търся?

След определяне на целите, може да изберете правилната система за роботизирано заваряване – трябва ли да подобря производителността, да намаля преработката и брака или да улесня обучението на нови заварчици? С избора на правилната система за роботизирано заваряване, вие може значително да подобрите качеството на заваряване и да намалите брака и преработката на вашите изделия. Тези системи също така предлагат усъвършенствани процеси на заваряване, предназначени да минимизират или елиминират отделянето на пръски. Това от своя страна намалява необходимостта от прилагане на защитни покрития или извършване на почистване след заваряване — и двата процеса са трудоемки и скъпи.

      4. Имам ли правилните хора в момента?

Част от инвестицията в роботизиране на заваряването включва наличие или наемане на служители, които ще наблюдават процеса. Необходимо е да наемете правилните хора и да им осигурите необходимото обучение, за да могат да работят правилно със системата. Роботите могат да намалят пречките в процеса на заваряване и да освободят ръчните заварчици, които след това могат да се съсредоточат върху части от процеси или операции, които не могат да бъдат автоматизирани. Насочете този персонал към участъци от линията, които ще се превърнат в нови тесни места, ако други области не могат да се справят поради високата производителност на робота.

Решения за роботизирано заваряване  

Решенията за роботизирано заваряване не са универсални. Има много опции, които може да разгледате.

По-усъвършенстваните роботизирани системи за заваряване – тези, които използват два робота, заваряващи в тандем, например са по-сложни за програмиране и работа, което увеличава риска от инвестицията.

Някои традиционни решения за автоматизация, като роботизираните системи за заваряване, се предлагат като предварително проектирани, готови за заваряване клетки. Това прави добавянето на системата бързо и лесно. Предимствата на тези системи включват:

  • Бърз монтаж
  • Ниска обща цена
  • Защита на оператора и клетката
  • По-нисък риск
  • Повишена производителност

Какво ще кажете за коботите?

Коботите (съкратено от колаборативни роботи) са нововъзникваща технология в пространството за автоматизация с все още развиващи се решения. Тези системи са индустриални роботи, но разполагат с интуитивни потребителски интерфейси, които могат да бъдат по-малко смущаващи и по-евтини, за да бъдат възприети като първа стъпка към роботизацията, особено за компании, произвеждащи прости детайли.

Основните разлики между коботите и традиционните роботизирани системи за заваряване се изразяват в стандартите за безопасност и възможностите им. Коботите са проектирани да работят в непосредствена близост до човешки оператори. За да направят това безопасно, коботите намаляват точките на прищипване – всяка точка, в която е възможно човек или част от тялото на човек да бъде захваната между движещите се части на робота. Ограничени са в това, колко бързо могат да се движат в автоматичен режим и са по-чувствителни към сблъсъци. Тази чувствителност с по-ниски скорости ги прави по-безопасни за работа заедно с хора. Коботите могат да бъдат програмирани да се движат по-бързо, когато не работят заедно с човек.

В сравнение с коботите, традиционните промишлени роботи имат много по-висока скорост на движение и следователно повече предпазни устройства. Това обикновено води до много по-големи производителности и печалби, като те могат да правят по-сложни детайли и повече манипулации с детайлите, когато е необходимо. По-високите скорости също могат да помогнат да постигнете целите си за производителност.

Първоначална роботизация на заваряване

Има различни видове системи за автоматизация на заваряване, за да отговорят на редица нужди. Пътят ви към внедряване на роботизирана система може да бъде многоетапен процес с множество покупки. Добре е да започнете бавно и да адаптирате решенията си за роботизация, към нуждите на растежа.

Независимо от избора, решенията за роботизирано заваряване осигуряват значителни ползи за много производители – от подобрена производителност и намалени разходи до по-бързо обучение на оператори. В крайна сметка изборът в много от случаите се свежда до цена и някои компании избират варианти с по-ниска цена или системи втора употреба.

Ако имате нужда от допълнителна помощ, вижте моите услуги или се свържете с мен

5 1 Гласувай
Рейтинг на статията
0 оставени коментара
Вградени обратни връзки
Вижте всички коментари